Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Betegségek képes leírás - Bichon.tlap.hu
részletek »

Betegségek - Bichon.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: bichon.tlap.hu » Betegségek
Keresés
Találatok száma - 4 db
Diszplázia

Diszplázia

A diszplázia (vagy dysplasia) - görög eredetű - szó rendellenes fejlődést jelent. A diszplázia kifejezést a kutyák mozgásszervi betegségeivel kapcsolatban a csípő, a könyök ill. a vállizület fejlődési rendellenességeire használjuk, amikor az izületeket alkotó csontvégek ill. az azokat borító porcfelületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz. Ebből az illeszkedési hibából eredően a későbbiek során részleges izület ficam (subluxáció), porckopások, degeneratív izületi elváltozások (arthrózis) alakulhatnak ki a diszplázia típusától és súlyosságától függően. A diszplázia enyhébb formáinál a kutya akár tünetmentesen is leélheti az életét, súlyosabb diszplázia estén viszont komoly mozgászavar, állandósult izületi fájdalommal járó sántaság is kialakulhat.

Fülgyulladás

Fülgyulladás

Kutyák külső hallójárat gyulladása (otitis externa): A kutyák leggyakoribb betegségeinek egyike. A kutyákat hajlamosítja a betegségre a hallójárat szűk, szőrrel erősen benőtt volta, ezért gyakori pl. uszkároknál. Hajlamosító ok az is, hogy a nagy, lelógó fülük a külső hallójáratot állandóan takarja, annak szellőzését, mechanikus öntisztulását gátolja, ezért gyakori a betegség spánielekben, bassetekben. Anatómiai hajlamosító ok, hogy a külső hallójárat lefutásában megtörik. A kiváltó okok között szerepelhet a faggyú- és verejtékmirigyek fokozott termelése, a fürdetés vagy úszás után a járatba került víz, ami a váladékot fellazítja, azzal keveredve felgyülemlik. A gyulladás súlyosbodásában az elszaporodó, gennyesztő baktériumok jutnak szerephez.

Kullancsok

Kullancsok

A kullancsok világszerte, így Magyarországon is sok bajt és betegséget okoznak. Orvosok, állatorvosok és biológusok felismerve a kullancs helyzet kritikus voltát, megalapították a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesületet, az alábbiakban részletezett célok megvalósításáért: Az Egyesület a társadalom segítségével támogatja a kullancsokkal kapcsolatos zoológiai és járványtani kutatásokat, valamint a kullancsok terjesztette emberi megbetegedések megelőzését, korai felismerését. Továbbá ismerteti a kullancsok szakszerű eltávolításának módszertanát. Valamint szerepet vállal a társállatok, elsősorban kutyák és macskák kullancs terjesztette megbetegedéseinek megelőzésében is. Összehangolja az ez irányban dolgozó szervezetek munkáját, képviseli a hazai emberi és állati betegek gyógyításáért és gyógyulásáért dolgozó mozgalmakat a különböző fórumokon, rendezvényeken. Kiemelten képviseli a kullancsok és az általuk terjesztett betegségek elleni védekezési módok mindenki számára történő megismertetését.

Paraziták

Paraziták

A parazitás bőrbántalmak kórokozói lehetnek még szőrtetvek, vérszívó tetvek, esetleg nyáron legyek is. Ezeknél a külsődleges betegségeknél, vagy ha festékkel, ragasztóval, olajjal stb. kente össze magát a kutya, nagyon nagy segítség, ha a kozmetikus kopaszra nyírja a kezelendő bőrfelületeket, ugyanis az általános kezelés (pl. injekció, tabletta stb.) mellett nagyon nagy jelentősége van a helyi kezelésnek (pl. oldatok, samponok, ecsetelés, kenőcsök stb.).

Tuti menü